Akkreditált CSÉN képzések a „Boldogabb családokért”® Családi Életre Nevelés Program keretében – Debrecen

„Boldogabb családokért”® Családi Életre Nevelés CSÉN Program
akkreditált 60 kreditpontos Módszertani Alapképzés

Debrecen
2023. június-augusztus

Rövid összefoglaló a képzésről:  
Miért is jó az egyházmegyei görögkatolikus iskolákban dolgozó szakembereknek? Mire számíthatnak a jelentkezők? Miben ad segítséget?  
Az iskolák profiljában a személyiségfejlesztés, a közösségépítés és az egyéni készségek, képességek fejlesztése elsődleges hangsúlyt kap. A nem formális tanulási módok, a dráma- és élménypedagógiai módszerek alkalmazása nagy segítséget jelent a mindezek megvalósításában! Bízunk abban, hogy ezért könnyű lesz befogadni és átélni azokat az interaktív foglalkozáselemeket, amelyek ezekkel a módszerekkel valósulnak meg és a gyakorlati megismerés oldaláról közelítenek. A képzés 6 napjából 6 ilyenre számíthatnak a szakemberek, akik most a „másik oldalon” ülve saját élményként átélhetik, hogyan is lehet vidám légkörben, megélve a pillanat örömét és mélységét, játékos nyitottsággal közelíteni komoly témákat. Ez jótékonyan hat minden tanításban, fejlesztésben megfáradt szakembernek, segít kibillenni a hétköznapok rutinjából és letenni mindazt, ami egy-egy téma kapcsán elengedhető. De segít abban is, hogy új módszereket, megközelítési módokat, foglalkozáselemeket tanulhassanak. Ugyanakkor az átélt pillanatok forgatókönyve, az 1-12. évfolyamos korosztály számára kész tanmenetek és kidolgozott óratervek formájában elektronikus megosztással közkinccsé válik. Emellett, 60 kreditpontot tudunk jóváírni adott feltételek teljesülése mellett, így a pedagógustovábbképzési pontok gyűjtésébe is beszámíthat. 

Kiket várunk? 
Mindazon szakemberek: pedagógusok, hitoktatók, lelkészek, szociális segítők, mentálhigiénés és pszichológus szakemberek, de vendéghallgatóként a ped. asszisztensek jelentkezését is várjuk, akik a jövő családalapítóinak nevelésére és személyiségfejlesztésére indíttatást és kedvet éreznek, ehhez módszertani eszköztárukat azonnal használható gyakorlati tudással szeretnék gazdagítani.  

Mikor és hol lesz a képzés?  

 • 2023. június 26-27-28. (hétfő, kedd, szerda)
 • 2023. augusztus 28-29-30. (hétfő, kedd, szerda)

6 képzési nap: 10 tanfolyami óra tervezetten 8:30-17:00-ig ebédszünettel

Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum előadóterme, 4027 Debrecen Thomas Mann utca 16.  
Autóval érkezők számára az udvarban megoldott a parkolás. 

Kik lesznek a képzés vezetői? 

 • Szentannai Judit, mentor CSÉN tanácsadó, családtréner,  
  email: szentannaijudit@eletunkacsalad.hu Tel: +36-20-463-2188; 
 • Andai Anikó, mentor CSÉN tanácsadó, családtréner, középiskolai tanár  
  email: andaianiko@eletunkacsalad.hu Tel: +36-20-203-3076 

A témában szakavatott és a CSÉN ügyéért elhivatott szakemberek 

Tematika 
Felöleli az élet nagy kérdéseivel kapcsolatos témaköröket, melyek a 12 évfolyamon spirálisan építkezve újra és újra megjelennek az életkornak megfelelő módszertani eszköztárral szemléletformálás és készségfejlesztés céllal 

 • 1-3. képzés nap témakörei:  Csapatépítés – Közösségformálás-Barátság és – Közösség – kirekesztés –előítéletek, Család-Szeretetnyelvek- – Érzelmek, Értékesség, értékrend – Önismeret, önértékelés 
 • 4-6. képzési nap témakörei: Kommunikáció – Konfliktuskezelés – Devianciák, függőségek prevenciója, Serdülőkor – Szerelem – Felelős párkapcsolat  – Szexualitás – Családtervezés, Média, különösen a közösségi média hatása – Pályaorientáció – Krízis  – Változások, veszteségek – Megküzdés 

„Nyisd meg a szívem, hogy befogadjon…” Sillye Jenőt idézte Gardáné Kovács Mónika, a Szent Efrém-óvoda és -iskola igazgatóhelyettese, amikor beszámolt az intézményük honlapján az adventi CSÉN lelkinapjukról. 🙂

Képzés díja: 90 000 Ft résztvevőnként

Mibe kerül az a Hajdúdorogi Főegyházmegyei intézmények alkalmazottainak?  
Csupán az elhatározásba, amit meg kell hozni 🙂 , lehetőleg június 21-ig. A részvételi díjról egy 20%-os önrész beiktatásával a Hajdúdorogi Főegyházmegye gondoskodik a saját fenntartásában működő intézmények  alkalmazottai számára. 

Hogy lehet befizetni a 20% (18000Ft) önrészt?  

Banki átutalással, utalási adatok: 

 • név: Hajdúdorogi Főegyházmegye 
 • bankszámlaszám: 10702071-19204886-53100001  
 • közlemény: a jelentkező nevét és a „CSÉN képzés támogatása” szöveget be kell írni 

FONTOS! Az utalásról szóló banki igazolást az első képzési napon be kell mutatni. 

A részvételi díj tartalmazza a képzéshez tartozó Tananyagot (évfolyamonként kidolgozott kész tanmenetek a hozzá kapcsolódó óravázlatok és mellékletek 1-12. évfolyamosok számára).

Bemeneti feltétel: elsősorban pedagógus diploma, hitoktatók esetében a hitoktatói oklevél, de bármely szak; bármely, a pedagógus munkakör betöltésére vonatkozó, illetve az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő szakképzettség (szociálpedagógus, fejlesztő pedagógus, hitoktató, védőnő, szociális munkás, pszichológus, mentálhigiénés szakember). Vendéghallgatóként a pedagógiai asszisztenseket is fogadjuk, akik nagy segítséget nyújthatnak a CSÉN foglalkozások előkészítésében, és páros óravezetés esetén a pedagógus munkájának támogatásában. 

Megelőző szakmai gyakorlat: nem szükséges.  

Továbbképzési pont: a képzés elvégzésével 60 továbbképzési pont szerezhető meg az adott feltételek teljesülése mellett, így a pedagógustovábbképzési pontok gyűjtésébe is beszámíthat. 

Felnőttképzési szerződés:  A képzésre való jelentkezéssel, azaz az elektronikus  jelentkezési lap hiánytalan kitöltésével a résztvevő kifejezi szándékát a képzésen való részvételre és a képzővel való szerződéses jogviszony létesítésére a jelen meghívóban, és a csatolt „BOLDOGABB CSALÁDOKÉRT”® Családi Életre Nevelés Program Módszertani Alapképzés képzési tájékoztatójában rögzített feltételekkel. 

Jelentkezési határidő: 2023. június 21.

Egyéb fontos tudnivalók: 

Önköltséges étkezési lehetőség: (meleg, menza ebéd) van lehetőség a gimnázium konyháján. Aki szeretné igénybe venni, kedvezményes, 975 Ft áron megteheti. Igényeket 2023. június 19.-én hétfő 10:00-ig kell jelezni a bodnarnenyiriandi@gmail.com címen. 

Támogatási szerződés : A képzésre jelentkező Hajdúdorogi Főegyházmegyei intézmények alkalmazottai, az egyházmegyei lelki igazgatók, iskolalelkészek, hitoktatókkal a Főegyházmegye támogatási szerződést köt, melyben rögzítik kölcsönös együttműködésüket. A CSÉN főegyházmegyei bevezetése kapcsán a „Boldogabb családokért”® Családi Életre Nevelés CSÉN Program Módszertani Alapképzésének elvégzését követően a megismert módszerek mindennapi gyakorlattá tételéhez mentori támogatást kapnak, mely a „Boldogabb családokért”® Családi Életre Nevelés CSÉN Program Gyakorlati Továbbképzésének rendje szerint zajlik. Melyre a 2023-24-es tanév indulásakor lehet majd regisztrálni. 

A képzés megvalósításával kapcsolatos további kérdésekkel közvetlenül a z alábbi kapcsolattartókat kereshetik: 

 • A képzés vezetői:  
  Szentannai Judit (szentannaijudit@eletunkacsalad.hu Tel: +36-20-463-2188), Andai Anikó, (andaianiko@eletunkacsalad.hu +36-20-203-3076)  

A képzéssel, tanúsítvánnyal, adminisztratív és egyéb kérdésekben, Soltész Dórát kereshetik, az akkreditált képzés Alapítójának képzési referensét, a +36-20-532-5156-os telefonszámon vagy a csen-kepzes@eletunkacsalad.hu e-mail címen.