Egészségügyi szakdolgozóknak

Kommunikáció, konfliktuskezelés, asszertivitás

az egészségügyi szakdolgozók mindennapi gyakorlatában,

közösségi és egyéni interakcióik során

 

Minden egészségügyi szakmacsoport részére ajánlott „Szabadon választott elméleti továbbképzés
(Az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet 6. § (1) bekezdés szerint.)

Nyilvántartási szám: SZTK-A-072622/2016

Megszerezhető továbbképzési pontszám: 15 pont (rövid, írásbeli teszt kitöltését követően).

Helyszín:        Életünk a Család! Nonprofit Közhasznú Kft irodája:

1115 Budapest, Bartók Béla út 152. Griff Irodaház, 2. emelet 202. iroda*

Továbbképzés időpontja:

2019. február 28-március 1. képzés helye: Budapest*

2019. április 8-9. képzés helye: Budapest*

2019. június 4-5. képzés helye: Budapest*

Tervezett csoportlétszám: 8 -20 fő közötti*

A továbbképzés tematikája, struktúrája:

Két napos (2x8h) szakmai továbbképzésünk során olyan kommunikációs és konfliktuskezelési technikákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, melyek nagyban segítik a szakdolgozók és betegek/kliensek/gondozottak közötti segítői kapcsolat kialakulását és fenntartását. A szakmai előadásokat gyakorlati jellegű interaktív műhelymunkák követik – tekintettel a témára, mely megkívánja az információközlésen túl az ismeretek begyakorlását, saját élménnyé tételét, melynek elemei a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) “Boldogabb családokért” Családi Életre Nevelés programjára épülnek. Szemlélete a rogersi személyközpontú lélektan segítői attitűdjét tükrözi, és az erőszakmentes kommunikációra fókuszál.
A továbbképzés a mindennapokban gyorsan hasznosítható, gyakorlati tudást is biztosít, segítséget jelenthet a résztvevőknek szakmai lelkesedésüket megőrizni, és alkalmazásával elkerülni a „burn out” jelenséget.

Családokkal, gyermekekkel, serdülőkkel foglalkozók, többek között a védőnők, számára különös jelentőségű
lehet, mert a gyakorlati elemek elsajátításával bővíthetik tudás- és eszköztárukat, amellyel a szülőkhöz,
diákokhoz fordulhatnak.

  • Segítői kapcsolat – Bemutatkozás, kapcsolatteremtés kommunikációs eszközei.

Segítői magatartás fő elemei, a verbális és főként nonverbális kommunikációs eszközök lélektani hatása a segítői kapcsolatban.

  • Kommunikációs útikalauz a szeretetnyelvek segítségével. A szeretet kifejezésének adekvát módjai.

Az öt szeretetnyelv, mint speciális kommunikációs elem (minőségi idő, szívességek, ajándékozás, elismerő szavak, testi érintés) részletes bemutatása és ezen elemek sajátos alkalmazási lehetőségei pl. idősekkel, csecsemőkkel, kamaszokkal való interakciókban. Gyakorlati alkalmazása segítséget jelent abban, hogy adekvát kommunikációs eszközökkel építsék és védelmezzék emberi kapcsolataikat.

  • Státuszszerzés vagy kapcsolatteremtés: a férfi és női kommunikáció különbségei.

A kommunikációs különbségek bemutatása annak érdekében, hogy segítse az ezek félreértéséből származó konfliktusok csökkentését.

  • „Harc a narancsért!” Konfliktuskezelési stratégiák és megoldások.

A különféle konfliktuskezelési stratégiák és megoldások, valamint hatásaik bemutatása a konfliktusban résztvevő személyekre. Az erőszakmentes gyakorlati megoldásokra fókuszál a kapcsolatok harmonikus fenntartása érdekében.

  • Zsiráfnyelv-sakálnyelv, asszertív magatartás és kommunikáció.

Bemutatásra kerülnek az agresszív, passzív és asszertív magatartásformák. Különös hangsúlyt kap az erőszakmentes önkifejezés és önérvényesítés a megvalósítását segítő kommunikációs eszközökkel együtt. 

Továbbképzés díja:

Budapesten: 9.500Ft/fő

Jelentkezni lehet az “Elérhetőségünk” menüpontnál, vagy emailen a kapcsolattartónál a solteszdoramaria@gmail.com címen. Mindkét esetben kérjük töltse le a jelentkezési lapot az oldal alján található “Letöltések” menüpontból, és kitöltve csatolja a levélhez.

Köszönjük!